Umíte se správně najíst?

Dnes mám pro vás pár tipů, jak si jídlo opravdu vychutnat, užít si jej a udělat z něj skutečný zážitek. Jídlo totiž není jenom o tom, CO jíme, ale také JAK jíme. Je důležité věnovat pozornost stolování a celkovému způsobu přijímání potravy. Aplikováním následujících pravidel svoje stolování pozvednete na vyšší úroveň, ale také umocníte pocit sytosti během redukce. Takže těm z vás, kteří se snažíte zhubnout, to může opravdu pomoci.

Nuže, tady jsou:

Pravidlo první:

Udělejte si z jídla zážitek

Jezte v klidném (nehlučném) a hezkém prostředí. Pěkné naaranžování stolu a jídla na talíři také zážitek z jídla umocňuje. Ne nadarmo se říká, že jíme také očima. Stůl si hezky prostřete, pořiďte si pěkné nádobí, na stůl můžete umístit vázu s květinami. Dejte si záležet, aby vás během jídla nic nevyrušovalo. Pokud věnujte přípravě stolování patřičnou péči, jídlo si mnohem více vychutnáte.

Pravidlo druhé:

Oklamte oči i hlavu

Při servírování jídla na talíř můžete zkusit následující trik: vezměte si menší talíř a porci na talíři se snažte hodně rozvrstvit. Vzniká pak dojem, že je jídla víc, než ve skutečnosti opravdu je. Takový malý optický klam 🙂  V konečném efektu sníte menší porci jídla, ale cítíte se zasyceni, protože jste „ošálili“ zrak i mozek.  Toto pravidlo se osvědčuje hlavně během redukce.

Pravidlo třetí:

Jezte opravdu pomalu

Nespěchejte. Na jídlo  si vyhraďte opravdu dostatečné množství času, jídlo je takový malý obřad a může to být i zážitek. Samozřejmě je rozdíl, když se jedná o večeři ve dvou v luxusní restauraci a běžný oběd během pracovního dne.  Ale i tak se snažte najít si na jídlo dostatek času.

 

Pravidlo čtvrté:

Staňte se skutečnými gurmány

Jídlo dobře rozžvýkejte podržte chvíli na jazyku a pomalu polykejte. Soustřeďte se na jednotlivé chutě, vnímejte je,  jídlo si užívejte a vychutnávejte. Jezte vědomě. Můžete i experimentovat s chutěmi, zkoušet nové koření, úpravy, kombinace, nebo rovnou celé recepty.

Pravidlo páté:

Jezte do polosyta

Není většího barbarství než naházet do sebe jídlo jako do popelnice. Je dobré vědět, že signál o sytosti přichází do mozku teprve po 15 až 20 minutách od prvního sousta. Proto se vyplatí jíst pomalu.  Je také dobré vždy po snědení několika soust se na chvíli zastavit, udělat malou pauzu a zkoumat svoji sytost. Přestaňte vždy v momentě, kdy  ještě nejste úplně sytí. Kdybych to měla vyjádřit procenty, tak asi 70 % maximální sytosti. Experimentujte, vnímejte signály, které vám tělo dává. Když budete jíst vědomě, brzy toto množství poznáte. Vše ostatní už je navíc. Mozku to prostě jen dojde o něco později.

Pravidlo šesté a poslední:

U jídla buďte „mentálně přítomni“

Naučte se během stolování věnovat jídlu veškerou svoji pozornost. Spousta lidí u jídla v hlavě řeší tisíc jiných věcí, nebo telefonuje, čte, dívá se na televizi a já nevím co ještě. Tak se běžně lidem stává, že do sebe ve spěchu jídlo nahází za pochodu, vyřídí u toho dva telefony a tři e-maily a vlastně ani netuší, co měli na talíři. TO JE ABSOLUTNĚ ŠPATNĚ. U JÍDLA SE JENOM JÍ, nic jiného.

Detailní návod na změnu životního stylu, vše o hubnutí, psychice, udržení nové váhy a dalších věcech, které s tím souvisí, najdete v mém eBooku Jak zhubnout, kompletní průvodce hubnutím pro ženy.

 

Pro ty z vás, kteří máte rádi energii skupiny a vzájemnou podporu, je určen klub hubnutí (pro ženy). Nyní ve vánoční „edici“ s podtitulem Prožijte Vánoce zdravě. Do klubu tudy:

 

Takže, dobrou chuť! 

PS: srdečně vás zvu vás do skupinky Zdravá a štíhlá v každém věku, která je určena k širšímu komentování a diskutování všech témat tohoto webu a ještě mnohých dalších.

Do skupiny tudy>>

 

Jsem výživová poradkyně a nadšená průkopnice zdravého životního stylu. Ukazuji lidem cestu k vysněné postavě, fyzické i duševní kondici, zdraví a celkové životní rovnováze. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.