Optimální hubnutí na blogu

Pravidelná dávka inspirace ze světa zdravého životního stylu.
Budu vás podporovat v cestě k optimální váze
i k nalezení celkové životní rovnováhy.

15.6. 2022

Všeho s mírou a zdravý selský rozum do hrsti

Rady ohledně toho, co jíst a nejíst jsou někdy pro laiky hodně matoucí. Navíc se výživová doporučení čas od času mění, tak jak postupují výzkumy v této oblasti. Různých návodů na tu „zaručeně správnou dietu“ je plný internet a jeden neví, co si vybrat a čemu věřit. Příkladem může být následující příběh. Kontaktovala mě nedávno jedna kamarádka, které našli zvýšený...

18.3. 2022

Jak se vyhnout jojo efektu

Říká se, že zhubnout dokáže (skoro) každý, málokdo však zvládne optimální váhu dlouhodobě udržet. No, musím ze svých dlouholetých zkušeností říct, že je to bohužel pravda. Co tedy můžete udělat pro to, abyste si váhu dlouhodobě udrželi? Základ dlouhodobého úspěchu je už v přístupu k samotnému hubnutí. Klíčem k němu je nepodstupovat žádné drastické diety, které se dlouhodobě...

12.2. 2022

Co se děje s jídlem v našem těle?

Co se děje s jídlem v těle dále poté, co ho sníte? Potrava dodává našemu tělu energii v podobě makroživin (těmi jsou sacharidy, bílkoviny a tuky).  Díky mikroživinám (to jsou vitamíny, minerály, stopové prvky) zase v těle všechny metabolické procesy probíhají tak, jak mají. Většina z nás tak nějak tuší, co se s potravou v těle děje. Protože už však uplynulo pár let...

28.12. 2021

Jak v roce 2022 zhubnout natrvalo

Také patříte k těm, co v lednu pravidelně podléhají davovému šílenství, přiškrtí svůj svůj jídelníček na minimum a zároveň berou místní fitness útokem? Což o to, dát si novoroční předsevzetí a začít od ledna žít zdravěji je jistě ušlechtilý cíl. Problém je v tom, že už v únoru, nejpozději v březnu, většina lednových nadšenců o žádném předsevzetí ani neví, natož pak, aby ho dodržovali. Přístup...

21.11. 2021

Pravda o škodlivosti mléka

Mléko je potravina živočišného původu, jehož energetická hodnota na 100 ml (u polotučného mléka) je asi 198 kJ. Obsahuje 3 g bílkovin 5 g sacharidů a 2 g tuku. Je součástí lidské stravy od pradávna. Mléko zahleňuje? O mléku kolují různé mýty a nepravdivé informace. Například, že mléko zahleňuje. Tento mýtus má svůj původ už v dávném středověku. Konkrétně...

11.9. 2021

Jak začít se změnou životního stylu a nastartovat svoje hubnutí

Možná jste na začátku vaší změny životního stylu a nevíte, jak začít. Hledáte motivaci, odvahu, v hlavě se vám honí spousta otázek. Jak začít? Čím se řídit při výběru vhodného stravovacího režimu? Je jeden stravovací styl vhodný pro všechny? Co dělat, když se objeví překážky? Zvládnu to vůbec? Především bych vás chtěla uklidnit. Zvládnout se dá úplně všechno,...

12.8. 2021

Co dělat, když chcete zhubnout?

Čím se řídit při výběru vhodného stravovacího režimu? Je jeden stravovací styl vhodný pro všechny? A jak vůbec začít, když chcete změnit životní styl a zhubnout? Tak na tyto a další otázky jsem odpovídala v rozhovoru s Kamilou Jiříkovou, když jsem byla hostem v její skupině o zdraví ženského pánevního dna. Velmi mě totiž při mé práci baví propojování s ostatními ženami, které mají...

24.5. 2021

Jídlo – nejzákladnější lidská potřeba, dobrý sluha, ale zlý pán

Proč je jídlo nejzákladnější lidská potřeba? Jídlo patří mezi naprosto základní lidské potřeby. Je nezbytnou podmínkou pro lidský život. Potrava dodává tělu energii v podobě makroživin (bílkoviny, sacharidy a tuky). Díky mikroživinám (těmi jsou vitamíny a minerální látky) zase naše tělo může správně fungovat a všechny procesy v něm probíhají tak, jak mají. To je neoddiskutovatelný fakt, tak to prostě...

1.4. 2021

Na vlastní kůži

Tři účastnice mého on-line kurzu hubnutí souhlasily s tím, že se podělí o svoje zkušenosti s jeho průběhem. A tak vzniklo povídání o tom, proč se rozhodly kurzu zúčastnit, čím je oslovil, co bylo jejich motivací, jaká očekávání a cíle měly, jaké to pro ně bylo uvnitř, jakých výsledků dosáhly. Jsou to autentické výpovědi o tom, jak takový kurz funguje, co...

20.3. 2021

Jak netloustnout v pandemii

Nedávno mě oslovila redaktorka regionálních novin Prahy 14, jestli bych jí nedala krátký rozhovor na téma (ne)tloustnutí v pandemii. Poskytla jsem jí ho s radostí, protože o výživě si povídám opravdu moc ráda. A protože pozoruji, že s kilogramy navíc a nedostatkem pohybu začínají mít problém už i lidé, kteří si normálně štíhlou postavu a dobrou kondici udržují bez problémů. Celá ta výjimečná situace...